Followers

TEKAN DISINI.:.

Sunday, January 30, 2011

Tak Ku Sangka n Tak Ku Duga

x pernah percaya...
but still kn percaya...
akhirnyer kau perggi jua...
oh br beberapa bulan kita bersama...
x sampai setengah tahun...
huhuhu...
rasa dunia nie gelap jer...
ap nak dikatakan lagi...
adkah nie petanda buruk...
HANYA TUHAN YANG TAHU...
Mesti kotang tertanyer2 kan...
ap yang sebenatnyer tentang entry nie..
pasal pakwe ker...
huhuhu...
tidak sama sekali...
nie tentang rantai kesayanganku...
yang telah putus tadi...
oh tidak,,, xdapat dicari ganti...
ad sape2 yang bermurah hati???
xdapat menahan kesedihan ini...
aku harap ada lah insan yang bermurah hati menggantikan rantai yang baru
MENANTI DAN TERUS MENANTI...

NEWS>>


Bila baca balik rentetan kejadian yang berlaku di Mesir sekarang ni, aku rasa sangat kesian kepada pelajar di sana. Aku faham sangat situasi mereka dan aku rasa apa yang mereka alami sekarang berpuluh kali lebih teruk dengan keadaan di Moscow. Aku juga teringat kepada segelintir pembaca blog.ariff yang juga merupakan pelajar kursus perubatan di Mesir dan juga kawan-kawan seangkatan di MAI ni yang kebetulan menghabiskan masa cuti musim sejuk di sana. Harap mereka semua ni dan seluruh rakyat Malaysia di sana selama.

Inilah nasib pelajar kita yang belajar di luar negara kalau ditempatkan di negara kelas kedua atau ketiga. Aku rasa satu hari nanti kerajaan patut menghentikan daripada menghantar pelajar ke negara-negara yang bermasalah dan hanya menempatkan pelajar di negara maju sahaja. Sebentar tadi aku baru dapat mesej melalui Facebook daripada seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Egypt berkenaan keadaan pelajar di sana dan aku rasa mesej ini perlu disampaikan kepada semua supaya kita tahu yang sepatutnya kerajaan kita perlu secepat mungkin menghantar bantuan dan mengeluarkan rakyat kita dari sana.

Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.

Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:

Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.

Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.

Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita

Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923

Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com

Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.

- Nadia

So what can you do now?

  1. Kalau ada Twitter, retweet this. Aku sengaja mention @NajibRazak dalam tajuk entri supaya everytime orang retweet, akan automatically mention nama dia. Click the retweet button. Lagi banyak, lagi bagus. It show’s that things are really serious there and we care.
  2. Reblog this. Copy paste dan post dalam blog. Time ni memang aku galakkan sangat-sangat untuk korang copy paste.
  3. Share this on Facebook.

Wednesday, January 26, 2011

SAHABAT


Kawan..kawan..kawan..bila aku buka lptop ramai status teman berkisar tentang perhubungan ini..pasal dikhianati, ditipu, disayangi or dicintai..rasa bahagia,rasa gembira,rasa duka or rasa sedih??..semua menyentuh tentang hati dan perasaan teman/sahabat dan aku juga tidak terkeculi merasakannya..kenapa ya??
Ketika sahabat menjadi pengkhinat..aku selalu berkata "sahabat adalah orang yang duduk diberanda bersama-sama denganmu tanpa berbicara walau satu perkataan pun dan akhirnya apabila ia berlalu pergi kamu merasakan seolah-olah telah berbicara 1000 satu bahasa dengannya"..Bila kita bercerita tentang sahabat dan kawan..kawan hanya berbentuk perhubungan hati yang kadang kadang ada perkara yang kita tidak mampu dan tidak mahu berkongsi dengannya tapi sahabat?..segala2nya kita akan bercerita..dari hal baik atau buruk semuanya akan dikongsikan sebab dari dalam diri kita dia boleh dipercayai..dia boleh diharap untuk menyimpan semua cerita itu walaupun sekiranya pada suatu hari nanti anda ditakdirkan untuk berjauhan..dengannya anda rasa bahagia sekali tapi apa berlaku bila gelaran sahabat itu akhirnya bertukar menjadi pengkhianat??mengapa dan kenapa ia berlaku?
kenapa ya..bila kita telah serahkan seluruh hati kita kepada seseorang dengan kita mempercayainya bukan setakat sebagai sahabat malah sebagai adik beradik dia tegah menyakitkan hati kita..melukakan hati kita dengan menukar persahabatan itu menjadi pengkhianatan..menukar semua kepercayaan itu menjadi khianat..Ya Allah..sakitkan..sesakit ujung pedang menusuk sedikit demi sedikit ke dada yang akhirnya bolih membunuh jiwa..
emm..aku secara jujurnya hanya mampu utk menulis perasaan ini di sini mewakili semua insan diluar sana yang merasakan apa yang aku rsa kerana apa yg aku coretkan di sini keluar dari dalam lubuk hatiku..kita tau akan ada insan2 yang tidak menyukainya dan menganggap semua perkataan dan ayat ini membela diri dengan kata-kata manis..inilah aku..inilah kita..semua kata2 itu bukan kata2 manis yang dikarang oleh bijaknya minda dan luhurnya hati tetapi setiap inci dan butiran itu keluar dari benarnya perasaan hati masing2...
pernahkah terjadi apabila anda telah mempercayai seseorang dan menganggapnya lebih daripada family anda akan menceritakan segalanya kepadanya..semuanya..tapi apa berlaku bila perkara itu disampaikan kepada orang lain..ingat ya, di dunia ini tidak ada manusia yang mampu untuk menanggung semua kesakitannya..kita memerlukan orang lain untuk meluahkannya..bukan niat kita untuk memburuk tapi kita percaya pada sahabat itu dan kita tahu dia tidak akan membenci insan yg dimaksudkan kerana sesungguhnya niat anda adalah untuk berkongsi duka dan meluahkan apa yang anda tanggung di hati..tapi..apa anda rasa sekiranya semua yg anda luahkan sampai kepada yang empunya badan??anda pernah laluinya???.
KINI..akhirnya kita sedar bahawa bukan semua orang yang kita kenal boleh menjadi sahabat..bukan semua hal yang pada mulanya manis akan kekal manis selamanya..ia pasti akan menemui jalan kepahitan dan tika saat itu muncul barulah kita akan terhantuk untuk mengetahui siapa kawan dan siapa lawan...untuk diriku sendiri juga...janganlah kerana satu kesalahan kita menghukum dan membiarkan semua kebaikan yang orang lain telah lakukan kepada kita...serahkan semuanya kepaeda ALLAH dan yang paling penting kita kena menjadi sahabat yg baik dahulu sebelum kita mengharapkan seseorang menjadi sahabat didalam hidup kita...sentiasalah bersabar dan ingat umur kita tidak tahu dimana kesudahannya..kita tidak tahu maybe akan hadir waktu dimana org yang kita benci sekarang akan menjadi orang pertama yang akan menolong anda tika anda dalam kesusahan dan tidak mustahil sekiranya satu hari nanti anda akan menjadi insan yang paling akrab semula..oleh itu, sayang dan benci seseorang jangan 100% kerana tidak mustahil ia akan berlaku sebaliknya 5 or 10 tahun akan datang......YANG PASTI..kita SUDAH TIDAK ADA SAHABAT..hanya kawan semuanya kerana kita tidak mahu sakit lagi atau disakiti........renungkan lah wahai teman .sahabat ,rakan dan kawan..............

P/S :RINDU SAMA TEMAN2 KU...YYY

Ain Najwa vS Nasywa Amani

Tajuk nie tentang anak buah aku...
walaupun dah lama crt nie...
tp ak tetap nak tulis jgk...
bkn apa mls jer nak update blog...
selepas dipaksa oleh seseorg (jgan mrh nyer org itu)...
lalu ak pun mengupdate lah blog nie...
ak pun terfikir yang ak br jer dapat ank saudara baru...
pada 24.12.2010
seorg baby girl dilahirkan melalui operation...
coz ad mslh2 tertentu
n
dipaksa bersalin awl pada tarikh y sepatutnya
(kesian kat kakak ipar ku)
but
semua nyer berjalan lancar...
baby pun ok...
Girang dihati mmg tak terkata...
cm aku lak y dpt ank...
huhuhu...
bkn apa lps nie AIN NAJWA ad geng...
Gamat lah umah ku...
Time AIN sorg pun leh tahan...
lps nie GILIRAN NASYWA Lak...
Nasywa leh msk Geng Ain Najwa...
Mesti AIN caKap...
(JOIN IN MY CLUB)
HUHUHU....
Nama diorg pun seakan2 sama

Yang Nie NASYWA AMANI BINTI MOHD EZRI

Yang bawah nie AIN NAJWA BINTI MOHD ESUADI


Monday, January 3, 2011

1 JANUARI 2001

Salam...
01.01.2011,
sdh berlalu,
tp tarikh nie xkan dilupakan,
kenangan manis n pahit xkan dilupakan,
entry nie nak crtkn pengalamanaku,
mmg x di duga,
bak kata pepatah
"Malang tidak berbau"
pengalaman kali kedua y aku tempuhi,
'ACIDENT LAGI'
Agak menakutkan,
Tapi xde nyawa yang melayang,
pengalaman kali kedua agak menakutkan,
ak sendiri merasakan saat2 kecemasan,
Jantung ku berdebar2,
hanya tuhan saja yang tahu,
kat bawah nie gambar2 yang sempat diambil,
gambar tidak memuaskan co time 2,
agak kelam-kabut,
gambar2 2 diambil di KM82 Karak-kuantan,
time ditepi jalan2,
tuhan jer tahun perasaan aku,
adik2 ku ngan mak aku agak terkejut,
masih dalam keadaan truma,

Kemalangan nie berlaku coz nak elak drpd kereta yang br jer acident,
kereta 2 berhenti tengah2 jalan,
utk mengelak kereta 2, abangku memberhentikan kereta,
tiba2 xsampai 5 saat dgr satu dentuman y kuat kat belakang,
BOMMMMMMMMMMMMMMM...
Lebih kurang cm2 lah...
rasa nak gugur jantung aku time 2...
bermulalah keadaan yang kelam-kabut
hampir satu jam jgk duk tepi jalan,
lepas 2 kn g balai polis KARak untuk wat laporan...
2lah pegalaman yang tak dapat dilupakan...

p/s : Gambar2 xdpt diupload...ats mslh tertentu...